Ma már minden második nő festi, színezi, vagy melíroztatja a haját, így igény lehet arra, hogyan ápoljuk szakszerűen otthon is a festett hajat. Előzetesen fontos különbséget tenni, hogy szőke, barna, vagy vörös festésről van-e szó. Mert teljesen másképp kell ápolni őket.

A szőke hajat jobban igénybe veszik a vegyi anyagok, mert a külső réteg megnyílik, a haj eredeti színét kiszívja a hidrogén peroxid, ezáltal sérülékenyebbé válik a hajszál a  környezeti hatások, és a további termék használatok által.

A barna és a vörös többnyire egy fedőszínt ad, ezáltal még optikailag vastagabbnak is láthatjuk a hajszálainkat. Előfordulhat, hogy hamar kifakul a szín, pár mosás után már nem olyan intenzív, csillogó a haj. Ezt meg előzendő, fontos, hogy színvédő termékeket használjunk.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy bemennek a drogériákba, és az ott meg található házilag ajánlott hajfestékek közül, ki választják a számukra színpatikus hajszínt mutató női fényképet, ami a dobozon látható. Azonban azt nem várhatjuk el, hogy hazamenve, befestvén hajunkat, ugyanolyan árnyalatú színt kapunk. Ha nem vagyunk tisztában azzal, hogy az alap hajszínünkhöz mérten milyen lesz az eredmény, nagy csalódás érhet bennünket. Ezért hát tájékozódnunk kell, hogy a  saját alap hajszínünkhöz, milyen árnyalatok illenek, ezek hogyan fognak hajunkon mutatni.

Általában el mondhatjuk, hogy akkor érünk el tökéletes eredményt, ha kevés ősz hajszálunk van, és csak 1-2 árnyalattal szeretnénk sötétebb, vagy világosabb színt. Ha nagyon világosat, vagy világosból, nagyon sötétet szeretnénk, akkor jobb szakemberre bízni a feladatot, hogy ne érjen bennünket meglepetés a végeredmény láttán.

Fontos, hogy mindig olvassuk el a használati útmutatót, és tartsuk be a hatóidőt.Valamint, ha allergiások vagyunk bármire, végezzük el a bőrpróbát is.

Ha szeretnénk megőrizni minél hosszabb ideig a hajfestés során kialakult színt és csillogást, akkor mindenképpen válasszunk színvédő samponokat, és hajápolókat. Továbbá bevethetünk házi praktikákat is.

Szőke hajhoz, főzzünk kamilla, vagy hársfa teát, tegyünk bele valódi citromlevet, és egy teáskanál almaecetet, és az utolsó öblítést ezzel végezzük.

Sötétebb hajszínhez, válasszunk diófalevél, rozmaring, vagy zsályateát. Keverhetünk hozzá még egy adag jó erős fekete kávét is. Ezzel az eleggyel az ősz hajszálakat is takarhatjuk.

Vörös hajhoz, hibiszkusz vagy csipkebogyó tea illik.